Iconische leestafel keert terug in Café Americain

Terugkeer van de geliefde leestafel als startsein van nieuw literair hoofdstuk

July 15th, 2019

Al sinds 1928 is Café Americain een broedplek van Amsterdamse verhalen. De brasserie, en met name haar leestafel, was een geliefde plek voor schrijvers, buurtgenoten en bezoekers. Na anderhalf jaar afwezigheid en renovatie keert dit iconische stuk weer terug waar naar de plek waar hij hoort – op een prominente plek in de zaak. De terugkeer van de leestafel betekent een nieuw hoofdstuk voor Café Americain met een literair programma in de hoofdrol.

‘Telefoon voor de heer Mulisch!’
Dagelijks zat hij daar, aan de leestafel met zijn krant. En hoewel hij tegenover het café woonde, leek de leestafel wel de plek waar Harry Mulisch zich het meeste thuis voelde. In de jaren ’50 was Mulisch nog een vrij onbekende auteur. Het bekende verhaal gaat dat hij, om naamsbekendheid te krijgen, regelmatig zichzelf een belletje gaf terwijl hij aan de leestafel zat. De ober riep vervolgens door de zaak: ‘telefoon voor de heer Mulisch!’ Of het heeft gewerkt is onbekend. Maar dat hij uitgroeide tot een van de belangrijkste Nederlandse schrijvers staat vast. De leestafel werd vlak voor zijn dood dan ook eervol naar hem vernoemd. De afgelopen anderhalf jaar verdween het markante meubelstuk even van het toneel. Maar de leestafel is vanaf nu weer terug op zijn plek en luidt daarmee meteen het nieuwe literaire programma van Café Americain in.

Literatuur in Café Americain
De leestafel kan als vanouds weer inspireren tot nieuwe verhalen. Maar het meubelstuk gaat ook mee met zijn tijd. Gasten kunnen hier nu via de twee tablets luisteren naar de e-books van Bookchoice. Ook serveert Café Americain vanaf nu een speciale Read & Eat actie voor schrijvers of andere flexwerkers. Zij kunnen voor €22,50 genieten van onbeperkt koffie of thee, een sandwich, soep en salade terwijl zij de brasserie als tijdelijk kantoor gebruiken. Om de terugkeer van literatuur in Café Americain te vieren brengt DeLiteraireKaravaan vanaf oktober een kort programma met live muziek waarbij meerdere schrijvers voordragen uit eigen werk. Presentatie: Marjoleine Oppenheim.

Literaire historie wordt heden. Bezoek Café Americain nu voor het literaire programma of een ontbijt, lunch of diner van moderne klassiekers met een Mokums hart.  

Café Americain | Leidseplein 28 | Amsterdam | CafeAmericain.nl 

Noot voor de redactie – Typhoon Hospitality
Voor meer informatie, interviewmogelijkheden en beeldmateriaal raadpleeg de online pressroom of neem contact op met Alexandra Bitter van Typhoon Hospitality via alexandra@typhoonhospitality.com en 020 - 7521 751

Iconische leestafel keert terug in Café Americain

Download High Res Photos