Gloednieuwe Gault&Millau restaurantgids 2020 tipt de beste restaurants in Nederland

Met 180 nieuwe adressen en 17 awards inclusief nieuwe POP-categorie.

In aanwezigheid van pers en meer dan 700 professionals uit de restaurantsector kwam maandagmiddag de Gault&Millau gids 2020 uit. De vernieuwde en volledig herschreven Gault&Millau restaurantgids bevat meer dan 800 aanbevolen adressen in Nederland. Een bijzondere editie met dit jaar – meer dan voorgaande jaren – de nadruk op laagdrempelige restaurants die snel en prijsvriendelijk een lekker product of smaakvolle bereiding neerzetten. Deze nieuwe POP-categorie - kort voor popular - telt 100 adressen in de Randstad die Gault&Millau van harte aanbeveelt. Daarnaast roemt de gids natuurlijk ook de awardwinnaars en beste gerechten van het jaar. 

De grootste winnaar van 2020 is Soenil Bahadoer van De Lindehof in Nuenen. Hij is de Gault&Millau Chef van het Jaar powered by Mastercard. ‘Wat chef Soenil Bahadoer zo bijzonder maakt, is niet in een paar woorden te vatten, maar des te beter te ervaren. Knap en tegelijkertijd leuk en vooral lekker hoe hij zijn energie en opgewektheid in zijn gerechten kan vertalen’, aldus de redactie. Thijs Meliefste van Meliefste in Wolphaartsdijk mag zich met trots Jonge topchef van het Jaar noemen. Er is dit jaar ook versterking aan de absolute top: Ciel Bleu in Amsterdam voegt zich met 19/20 bij de hoogste regionen in de gids. Andere stijgers aan de top dit jaar zijn ’t Nonnetje met 18/20, Sabero met 17,5/20, Rijks® met 17/20, Cordial en Olivijn met 16,5/20 en l’Atelier, Rijnzicht en Fitzgerald met 16/20. Aanvoerders van de lijst blijven De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen met elk 19,5/20

Puntensysteem en iconen in de gids
Onafhankelijke, professionele inspecteurs bezoeken de restaurants anoniem en quoteren die op een schaal van 1 tot 20. Restaurants die 13 punten of hoger scoren, worden geselecteerd en krijgen een tekst in de gids. Restaurants met 12 punten krijgen een vermelding in de gids en een tekstvermelding online. De kwaliteit op het bord is hierbij leidend. Naast dit 20-puntensysteem, werkt de gids ook met icoontjes. Een hartje symboliseert een sympathiek en daardoor favoriet adres, een restaurant met een geweldige wijnkaart krijgt een druiventros en een smiley staat voor een goede prijs-plezierverhouding. De van oorsprong Franse gastronomiegids viert dit jaar het 50-jarig jubileum. Wat ooit begon als een tijdschrift met culinaire aanbevelingen voor Parijzenaren is met restaurantgidsen in 18 landen uitgegroeid tot een internationaal erkende selectie en ranking van restaurants.

Een nieuw culinair tijdperk
Nederland heeft zich de afgelopen jaren aangesloten bij de internationale top van gastronomische bestemmingen. Daarnaast bieden steeds meer trendy restaurants een snelle, smakelijke hap. Daarom wordt voor het eerst de POP-categorie geïntroduceerd: een selectie van 100 toegankelijke adressen in de Randstad die een plekje in de restaurantgids verdienen. Het concept en de beleving staan centraal bij de POP-restaurants, die vaak gespecialiseerd zijn in één topproduct of de bereiding hiervan. Denk hierbij aan gourmet hamburgerzaken en hummus- en pizzaspecialisten. De eerste winnaar in deze nieuwe POP-categorie is Simonis aan de Scheveningse haven, waar je komt voor de beste visbereidingen.

Winnaars Gault&Millau Awards 2020
1. Chef van het Jaar - Soenil Bahadoer - De Lindehof, Nuenen
2. Jonge topchef van het Jaar - Thijs Meliefste - Meliefste, Wolphaartsdijk
3. Gastheer van het Jaar - Sascha Speckemeier - Spectrum, Amsterdam
4. Ontdekking van het Jaar - Zoë Jonker - Sal do Mar, Rhenen
5. Prijs-Plezier van het Jaar - Zoldering, Amsterdam
6. Aziatisch restaurant van het Jaar - Nayolie van Chef Kelvin Lin, Voorschoten
7. Wijnkaart van het Jaar - Zarzo, Eindhoven
8. Sommelier van het Jaar - Yoshiko Takayama - Amarone, Rotterdam
9. Dessert van het Jaar - Giel Kaagman - Kaagman & Kortekaas, Amsterdam
10. Groentegerecht van het Jaar - Emile van der Staak - De Nieuwe Winkel, Nijmegen
11. Ambachtsman van het Jaar - Dick Soek - Piloersemaborg, Den Ham
12. Hoogste binnenkomer van het Jaar - Codium, Goes en De Nieuwe Winkel, Nijmegen
13. Bistronoom van het Jaar - Auberge Jean & Marie, Amsterdam
14. Terras van het Jaar - De Steenen Tafel, Arnhem
15. Lifetime Achievement Award - Toine Hermsen
16. Cocktailbar van het Jaar - Pulitzer’s Bar, Amsterdam
17. POP of the Year - Simonis aan de haven, Scheveningen (Den Haag)

Mastercard Nederland World Food Programme liefdadigheidsdiner i.s.m. Gault&Millau
Een ander belangrijk thema dat tijdens de lancering van de nieuwe gids voor 2020 opnieuw onder de aandacht wordt gebracht, is voedselhulp voor kinderen. Met het organiseren van het Mastercard Nederland World Food Programme liefdadigheidsdiner bundelen Gault&Millau en Mastercard ook dit jaar hun krachten. De avond staat in het teken van fantastisch eten verzorgd door o.a. Soenil Bahadoer - Gault&Millau Chef van het Jaar powered by Mastercard- en enkele andere topchefs. Met een veiling en loterij wordt zo veel mogelijk geld ingezameld voor het goede doel. Mastercard verdubbelt het totale opgehaalde bedrag van de avond.

Noot voor de redactie – Typhoon Hospitality
Voor meer informatie of beeldmateriaal raadpleeg de online pressroom of neem contact op met Lisa van de Kraak van Typhoon Hospitality via lisa@typhoonhospitality.com of bel 020- 7521 751.

Over Gault&Millau Nederland
Gault&Millau Nederland is fan van de Nederlandse gastronomie en publiceert sinds 2008 jaarlijks een culinaire restaurantgids over Nederland. Onafhankelijke, professionele inspecteurs bezoeken de restaurants anoniem en quoteren die op een schaal van 1-20. Restaurants die 12 punten of hoger scoren, worden geselecteerd voor de gids. De kwaliteit op het bord is hierbij leidend. Gault&Millau publiceerde de eerste gids in Frankrijk in 1969 als tegenreactie op de heersende culinaire consensus. Inmiddels is Gault&Millau wereldwijd actief in 18 landen. Naast publicatie van (gepersonaliseerde) culinaire restaurantgidsen en specials, organiseert Gault&Millau ook culinaire events.